O chorobách, ktoré za nami chodia, aby nás učili

Jednoduché choroby nám prinášajú oznam, že sme niečo zanedbali. Napr. kôš so smeťami sme si vyložili pred byt, ale zabudli ho vyniesť. A po niekoľkých dňoch aj prestali vnímať. Potom nám sused zazvoní pri dverách, že tam už týždeň máme smeti, smrdia a treba ich vyniesť. To je nádcha, alebo ľahká chrípka, malé zranenia.

Niečo sme zanedbali. Ak poslúchneme a smeti vynesieme - t.z. ľahneme si a na chvíľu prestaneme robiť to, čo sme robili doteraz (nevšímali si a chodili slepí) za pár dní sa všetko upraví. Ak však k tým smetiam, čo tam máme, pridáme o týždeň ďalšie a ďalšie a nehodláme si ich všímať ako problém, vchod do nášho bytu-tela sa zatarasuje, už nemôžeme normálne vychádzať a vchádzať, fungovať. Pri našich dverách neustále zvoní zvonček, lebo všetci susedia, jeden po druhom protestujú a začnú zvoniť aj telefóny. To je chronická choroba, ktorá sav nás zabývala a už nám nedá pokoj. Teraz to už bude trvať dlhšie, dať všetko do poriadku.

Nielen vyniesť smeti, umyť chodbu, ale aj sa so všetkými pomeriť.
Najhoršia varianta chronickej choroby, vedúca k nevyliečiteľnej chorobe typu rakovina sa vyvinie ak smeti neodkladáme pred dvere bytu, ale vo vnútri. Smeti nás po čase zaplavia a všetci sa čudujú - tak náhle ochorel - a zomrel.